Ce este și cum ne ajută psihoterapia?

Ei bine, iată-te pe o pagină unde cauți informații depre psihoterapie. În primul rând, te felicit pentru că ai ajuns aici și îți urez bun venit în noua ta călătorie. Călătorie al cărei scop constă în evoluția ta personală. Prin intermediul acesteia, vei progresa, vei învăța să îți gestionezi emoțiile, să îți cultivi încrederea în sine și abilitățile, îți vei transforma viața de astăzi, într-un timp relativ scurt, într-una împlinită, așa cum îți dorești și ai puterea de a o face. Căci satisfacția personală nu este un scop, ci un mod de viață.

Poate ai auzit că „doar nebunii merg la psiholog”, sau ”la ce am eu nevoie de cineva care să îmi rezolve problemele, pot să mi le rezolv și singur!”.

Pentru început, vreau sa demitizăm noțiunea de psihologie/psihoterapie. Psihoterapia nu presupune faptul că pacientul (sau clientul în exprimarea terapeuților moderni) suferă de o boală psihică. Pentru bolile psihice ce țin de sfera patologică și necesită intervenții de lungă durată, precum și tratament medicamentos, sunt utili psihiatri. De asemenea, psihoterapeutul tău nu este acea persoană drăguță care va avea întotdeauna soluții magice la toate problemele existente în Univers.

 Ok, atunci ce reprezintă psihoterapia?

Psihoterapia este un proces care îmbină cunoștințe detaliate, atât din medicină, cât și psihologice, proces care utilizează o serie de tehnici ce au ca scop eficientizarea igienei mentaleemoționale, precum și tratarea unor afecțiuni ce țin de sfera acestora (tulburări de personalitate, fobii, anxietate, depresie, relații disfuncționale, etc, precum și unele afecțiuni psihiatrice, în complementar cu recomandările de specialitate).

Pe lângă numeroasele afecțiuni în care și-a dovedit eficacitatea, psihoterapia este, dincolo de orice altceva, un demers de igienă mentală. La fel cum ne spălăm pe dinți pentru a-i păstra sănătoși și curați, ne curățăm casa pentru a ne simți confortabil, mintea noastră are nevoie să-și regăsească liniștea în haosul cotidian, cu îndrumare de specialitate, prin remedierea comportamentelor maladaptative dobândite de-a lungul anilor, a traumelor din trecut, a distorsiunilor cognitive și a gândurilor negative care adesea ne copleșesc.

Odată debarasați de poverile care ne apasă, putem înlocui deprinderile negative cu unele pozitive, gândurile de nesiguranță cu cele de încredere. Astfel pasivitatea se transformă în entuziasm, lenea este suprimată cu o dorință nestăvilită de acțiune, senzația de neputința devine forță de a acționa iar eșecurile devin lecții în drumul ineluctabil către succesul personal.

 Psihoterapia se bazează în principal pe relația teraputică.

  Psihoterapa este deosebit de eficentă în tratatarea următoarelor:

 • Depresie
 • Anxietatate
 • Tulburarare de stres post-traumatic
 • Tulburare de anxietate, inclusiv fobiile
 • Stimă de sine scazută
 • Crize emoționale
 • Probleme maritale și de cuplu
 • Dispute de familie
 • Tulburărilor de personalitate
 • Tulburării obsesiv-compulsive
 • Alcoolism
 • Dependențe
 • Neîncrederi/nesiguranțe
 • Probleme generate de abuzuri in copilarie
 • Probleme de comportament
 • Tulburări sexuale
 • Tulburari de alimentație (bulimie, anorexie)
 • Tulburări psihosomatice
 • Tulburării bipolare (în asociere cu tratamentul medicamentos)
 • Schizofrenieiei (în asociere cu tratamentul medicamentos)

Însă, dincolo de aceste disfuncționalități care pot exista sau nu, psihoterapia este o formă de dezvoltare personală și, prin urmare, socială, o formă de introspecție prin revelarea sineului, un mod prin care clientul se dezvoltă cognitv, comportamental și spiritual, dobândind capacitatea de auto-control asupra propriei vieți, dominate altfel de cogniții negative și comportamente dobândite de cele mai multe ori involuntar, de instincte, ruminații și de distorsiuni cognitive care dăunează stabilității și calității vieții.

De asemenea, este cunoscut încă din vechime faptul că o minte sănătosă și stabilă reprezintă temelia unui corp sănătos.

 „MEN SANA IN CORPORE SANO” spuneau filozofii antici, înțelegând încă de acum mai bine de 2000 de ani conexiunea imuabilă care se crează între minte și corp.

Pe fondul stresului tot mai accentuat, al bombardamentului informațional atât de specific în contemporaneitate, al sechelelor din copilărie și al diverselor comportamente maladaptative dobândite de-a lungul anilor, inconștientul (Sinele) ajunge să acționeze în defavoarea noastră. În timp, acest lucru duce la tulburări psihosomatice, adică simptome fizice de boală care afectează organismul fizic.

Astfel, într-un psihic conștient de propria evoluție, stabil și sănătos, se regăsește și un organism revergorat, vivace și eficace. Însă atunci când psihicul este supus la stres, nesiguranțe, neîncrederi, temeri, traume și sechele emoționale, gânduri negative și distorsiuni cognitive, este indubitabil și inevitabil faptul că organismul va avea de suferit.

Studii recente au arătat că, în medie, un adult are aproximativ 55.000 de gânduri pe zi. În jur de 40-45 de gânduri pe minut. Conform unui vechi dicton, gândurile devin cuvinte, cuvintele fapte, faptele obiceiuri, iar obieciurile formează viața și destinul nostru. Din păcate, majoritatea oamenilor au astăzi în cel mai fericit caz un control precar asupra gândurilor lor, nefiind antrenați spre a le observa, a identifica acele pattern-uri care crează gândirea negativistă și a-și antrena mintea spre a produce gânduri pozitive.

Diferența între eșec și succes o face ATITUDINEA ta, atitudine care este rezultatul experiențelor tale, a modului de a gândi și a imaginii pe care o ai despre Sine. Acesta reprezintă principalul antrenament pe care îl vei face în cabinetul de psihoterapie.

 PSIHOTERAPEUTUL ASISTĂ –  Așa cum afirmam mai sus, psihoterapeutul asistă clientul în cadrul demersului terapeutic. Psihoeterapeutul NU dă sfatuturi, nu spune ce e bine sau ce e rău să faci și, mai ales, NU judcă. Niciodată, sub nicio formă. 

 PSIHOTERAPEUTUL evaluează, ascultă și furnizează, pe baza observațiilor, acele strategii și tehnici necesare pentru a facilita demersul terapeutic. Psihoterapeutul intervine prin sugestii, oferind clientului un mediu sigur în care acesta se poate relaxa, confia și unde se desfășoară progresul, evoluția personală.

 Comunicarea eficientă (asertivă), gestionarea stresului, a eșecurilor și succeselor, relațiile (de prietenie, cuplu, părinte-copil, etc), încredea în sine, tulburările de personalitate sau cele alimentare, episoadele anxioase și depresive, fobiile, stresul post-traumatic, tulburările psihosomatice, tulburările sexuale precum și alte aspecte ce țin de sfera bio-psiho-socială sunt tratabile, în mod eficient, cu ajutorul psihoterapiei.

Prin însăși esența sa, psihoterapia este gândită ca un demers de relativ scurtă durată, care să anvizajeze remedierea în cel mai scurt timp posibil a problemelor, a disfuncțiilor semnalate, cele care îngreunează viața cotidiană pacientului.

 Psihoteraputul are o responsabilitate atât legală, cât și etică, morală, pentru a-și pune în serviciul pacientului cunoștințele, abilitățile și toate competențele sale, în vederea eficacității demersului terapeutic. Terapia cognitv-comportamentală este, de asemenea, un demers protejat de confidențialitate, atât pe timpul desfășurării sale cât și după închierea acesteia.

Pentru mai multe amănunte legate de psihoterapie, stragiile utilizate și PROGRAMĂRI, consultă secțiunea de ÎNTREBĂRI sau trimite un mesaj cu ajutorul formularului atașat  în secțiunea CONTACT. Îți voi răspunde în cel mai scurt timp.

© Dinu Popescu Psychotherapy®, http://www.dinupopescu.com

Publicat de

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s