Articole

9 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE PSIHOTERAPIE, DEZVOLTARE PERSONALĂ ȘI WORKSHOPURI:

1.Ce se întâmplă în prima ședință de psihoterapie?

Înainte să trecem la detaliile din cabinet, este important să sintetizăm noțiunile de bază despre scopul unui demers psihoterapeutic.

Psihoterapia reprezintă o alianță, o muncă de echipă. Psihoterapeutul tău este cel care te va asista în cadrul demersului terapeutic, furnizându-ți tehnicile și resursele necesare pentru a-ți remedia simptomele supărătoare și pentru a-ți îmbunătății calitatea vieții, a imaginii despre tine și a relațiilor cu cei din jur.

Psihicul nostru are înmagazinate resursele utile pentru a-ți oferi confort mental și stabilitate emoțională, însă accesul la ele și modul în care le utilizăm reprezintă principala preocupare a demersului terapeutic.

Psihoterapeutul este pregătit pentru a evalua și asista pacientul în cadrul procesului de evoluție personală, precum și pentru a gestiona corespunzător diversele situații care apar pe parcurs.

Biblioterapia este utilă și complementară ședințelor de terapie, însă ea nu poate înlocui misiunea terapeutului, care, prin intermediul alianței create cu tine, a feedback-urilor, a evaluărilor comportamentale și de personalitate, furnizează în mod concret, eficient și constructiv strategiile necesare pentru evoluția și succesul tău personal.

După cum spuneam mai devreme, psihoterapia reprezintă o alianță, o muncă în doi.

Astfel, în prima ședință ne cunoaștem, discutăm despre motivele care te-au adus la cabinet, despre diversele aspecte pozitive sau mai puțin benefice din viața ta, despre ce îți dorești să schimbi, să îmbunătățești, să remediezi sau să înveți. Stabilim obiectivele în funcție de dorințele și nevoile tale, discutăm apoi despre așteptările pe care le ai de la terapie și despre efortul pe care ești dispus să îl depui pentru a-ți materializa scopurile și visele pe care le nutrești. În ședințele de terapie, te rog să aduci cu tine toate resursele tale, deoarece terapia nu reprezintă un panaceu, o rezlvare imediată a tuturor problemelor, ci presupune parcurgerea unor etape.

Am convingerea că dacă ești acum aici, te documentezi și ești deschis la nou, odată ce vom porni la drum putem să reușim împreună, astfel încât la finalul ședințelor de terapie să poți afirma cu tărie, zâmbind: „Sunt împlinit pentru că astăzi viața mea a început să arate așa cum îmi doresc.” Scopul final al terapiei este ca tu să devi cea mai bună versiunea a ta, să îți atingi potențialul maxim, să fii ființa unică, extraordinară și irepetabilă care ești menit a fi.

2. Mă va ajuta psihoterapia?

Eficiența demersului terapeutic este influențată atât de buna pregătire a psihoterapeutului, cât și de disponibilitatea pacientului la schimbare. Pe lângă numeroasele afecțiuni în care și-a dovedit eficacitatea, psihoterapia este, dincolo de orice altceva, un demers de igienă mentală. La fel cum ne spălăm pe dinți pentru a-i păstra sănătoși și curați, ne curățăm casa pentru a ne simți confortabil, mintea noastră are nevoie să-și regăsească liniștea în haosul cotidian, cu îndrumare de specialitate, prin remedierea comportamentelor maladaptative dobândite de-a lungul anilor, a traumelor din trecut, a distorsiunilor cognitive și a gândurilor negative care adesea ne copleșesc.

Odată debarasați de poverile care ne apasă, putem înlocui deprinderile negative cu unele pozitive, gândurile de nesiguranță cu cele de încredere. Astfel pasivitatea se transformă în entuziasm, lenea este suprimată cu o dorință nestăvilită de acțiune, senzația neputința devine forță de a acționa iar eșecurile devin lecții în drumul ineluctabil către succesul personal.

3. Cât durează demersul terapeutic și care este frecvența ședințelor de terapie?

Durata unui demers psihoterapeutic este, de regulă, între 6-20 de ședințe, cu o frecvență de 1-2 ori pe săptămână, în funcție de alegerea și nevoile tale. După o perioadă, frecvența întâlnirilor va scădea, hotărând de comun acord o oră odată la 2-3 săptămâni. În general, cele mai importante schimbări au loc în primele 10 întâlniri terapeutice. Tu decizi când simți că terapia și-a atins scopul și când vrei să închei demersul. Fiind prin esență un demers de relativ scurta-durată, psihoterapeutul te va ajuta să obții realizarea a cât mai multe obiective posibile în timpul alocat întâlnirilor.

4. De unde știu că va funcționa în cazul meu?

Psihoterapia funcționează. Ani de experiențe, dovezi factuale, empirice,  studii de caz și experimente i-au dovedit, de fiecare dată, eficacitatea. Însă în mod subiectiv există o singură cale pentru a afla asta, iar aceea este experimentarea. Căci rezultatele depind de o serie de factori, printre care disponibilitatea ta de a te angaja cu toată energia și entuziasmul în demersul terapeutic, alianța care se crează între tine și psihoterapeutul tău, abilitățile acestuia în raport cu nevoile tale, etc.  În funcție de obiectivele tale, de expectanțe și de evoluția personală, tu decizi când simți că ai găsit psihoterapeutul potrivit. Acest lucru îl știi cu certitudine atunci când observi că demersul terapuetic este eficient și  își atinge scopul.

5. Există situații în care e contraindicată psihoterapia?

Nu. Psihoterapia este benefică în orice situație și în tratarea oricăror afecțiuni care țin de sfera psiho-socială și psihosomatică. Există desigur cazuri în care psihoterapia se realizază în complementar cu tratamente medicamentoase de specialitate, cum este cazul bolilor psihice (tulburare bipolară, schizofrenie, etc). În cazul în care, în urma evaluării psihoteraputului, se constată necesitatea unor expertize amănunțite cu scopul stabilirii un diagnostic și/sau tratament medicamentos , psihoterapeutul va recomanda o evaluare de specialitate. Psihoterapeutul nu recomandă și nu prescrie tratament medicamentos.

6. Ce sunt gruprurile de dezvoltare personală?

Un grup de dezvoltare personală este un mediu în care persoanele preocupate de evoluția proprie se reunesc sub coordonarea unui psihoterapeut. Aici se schimbă idei, experiențe, iar prin intermediul aplicațiilor practice, a jocurilor, a feedback-ului constructiv și a intervențiilor moderatorului, participanții evoluează, capată noi deprinderi constructive, găsesc soluții la probleme vechi sau noi, își îmbunătățesc abilitățile de socializare, inteligența emoțională, stima de sine și încrederea în forțele proprii.

Grupurile de dezvoltare personală se adresează atât viitorilor psihologi care doresc să lucreze cu sine pentru a atinge excelența înainte să ajungă în cabinet, cât și tuturor persoanelor care simt nevoia să evolueze și sunt deschise spre a experimenta metode inovatoare de terapie prin jocuri, experimente și aplicații practice.

Grupurile de dezvoltare personală au 10-12 participanți. Întâlnirile se realizează cu o frecvență de una pe săptămână, durata acestora fiind de 4 ore. Un modul are 10 astfel de întâlniri, însumând 50 de ore de dezvoltare. Costul este de 100 ron/pers/întâlnire.

Grupul de dezvoltare personală poate reprezenta de asemenea un adjuvant excelent în cadrul demersului terapeutic 1 la 1, sau un continuator al acestuia, deoarece în cadrul grupului, fiecare participant beneficiază de resursele și cunoștințele tuturor membrilor.   Grupul este un mediu sigur, care eficientizează procesul de dezvoltare personală și evoluție socială.

7. Ce este un workshop, ce beneficii îmi aduce participarea la workshopuri?

Workshopurile sunt întâlniri în cadrul cărora un formator (speaker) cu studii de specialitate, atât în domeniul vizat cât și în procesul de formare, împărtășește unui grup de participanți cunoștințele, abilitățile și experiențele sale, cu scopul de a facilita procesul de învățare, de a-l eficientiza și a scurta durata acestuia. Un formator petrece ani de zile în pregătiri, pentru a acumula cunoștințe, experimentează învăță din greșeli și găsește soluții inovatare. Ulterior, împărtășește cunoștințele dobândite, precum si poveștile proprii cu exemple, grupului care participă la workshop.

Un workshop presupune implicarea activă a participanților în procesul de învățare, este construit în jurul conceptului de educație non-formală, bazat pe exerciții și experiențe.

Ca durată, un workshop se poate desfășura pe parcursul a câtorva ore, până la două-trei zile.

Grupurile de workshop sunt în general restrânse, tocmai pentru a facilita învățarea prin experiență și joc, a oferi tutror șansa de a pune întrebări și a primi răspunsurile dorite.

Sumarizând, workshopul reprezintă un mod prin care obții toate cunoștințele necesare, atât teoretice cât și practice cu privire la domenii de interes pentru tine, într-un timp relativ scurt (între 4 și 8 ore, 1-2 zile), fiind pregătit de un formator profesionist cu minim 5 ani de pregătire academică și practică, precum și experiență în domeniul respectiv.

Dinu Popescu este prof. psiholog, psihoterapeut, formator acreditat și susține periodic workshopuri cu teme variate, precum:

  •  Tehnici de comunicare eficientă > verbal, paraverbal, nonverbal
  •  Atitudinea, cheia spre succesul personal
  •  Arta de a iubi frumos
  •  Arta seducției > secretele atracției magnetice
  •  Body languace și detectarea minciunii
  •  Dicție
  •  Primii pași în televiziune: imagine, dicție, relația cu camera
  •  Secretele vorbitului în public > învinge teama, comunică eficient, devino un orator excețional

Costul unui workshop de 4 ore este de 200 ron/participant. La finalul workshopului, participanții susțin o evaluare care atestă însușirea cunoștințelor și primesc o diplomă atestată de Colegiul Psihologilor din România.

8. Cât costă ședințele de Psihoterapie?

Costul unei ședințe individuale de psihoterapie cu durata de 50 de minute este de 200 de ron, plătiți la finalul întâlnirii. În cazul programărilor, dacă se întâmplă să anulezi întâlnirea în ziua programării, vei plăti ședința integral, deoarece ora respectivă ți-a fost rezervată special ție.  Dacă dorești să anulezi/reprogramezi întâlnirea, anunțând acest lucru telefonic cu până la 24 de ore înaintea acesteia, ești degrevat de orice responsabilitate financiară.

9. Cum putem stabili o întâlnire?

Pentru a te programa la o întâlnire, primul pas spre evoluția ta personală, folosește formularul de contact atașat mai jos. Te rog să îmi lași câteva detalii despre motivul pentru care ești interesat să începi un demers psihoterapeutic, pentru a-ți putea oferi un răspuns adaptat la nevoile tale. De asemenea te rog să lași un număr pentru a putea fi contactat.

Mulțumesc.

 

© Dinu Popescu Psychotherapy, http://www.dinupopescu.com