PUNCT.

 Una din marile probleme ale oamenilor constă în faptul că nu știu când să pună punct.
Tuturor le place la nebunie să facă abuz de virgule, profită de incertitudinea semnului întrebării și adoră siguranța pe care le-o oferă semnul exclamării. Orice, numai amărâtul ăla de punct nu, punctul ăla mic, care are puterea însă de a schimba atât de multe.
Ce nu înțeleg oamenii este faptul că viața, aidoma unui roman de succes, este compusă din mai multe capitole, divizate poate, la rândul lor, în mai multe părți, care puse consecutiv și privite retrospectiv, formează un o poveste, un tot, romanul vieții tale.
Ai citit vreodată o frază lungă, întinsă pe rânduri întregi, care după nenumărate virgule, puncte de suspenie și iar virgule își pierdea complet logica în fața ochilor tăi, tu, cititor al acestei interminabile fraze în care se succedau nenumărate virgule, ajungând să nu-ți mai amintești care era începutul frazei, să nu mai înțelegi care este logica continuării ei, ordinea înșiruirii ideilor, și să nu te mai intereseze care va fi momentul în care această înșiruire de cuvinte despărțite de virgule și puncte de suspensie se va sfârși, deoarece esența și-a pierdut demult logica?
Dar romanele, ce romane ai citit? Și dintre acestea, care te-au atras și impresionat cel mai mult?
Oare nu erau acelea împărțite elegant în capitole, cu o acțiune care se succedea logic, suspansul crescând treptat în jocul autorului cu personajele sale și destinul lor?
Pune punct și încheie propoziția. Pune punct și încheie fraza. Pune punct și începe un nou capitol.  Apoi pune punct, încheie-l și pe acesta, și treci la partea a doua. Pune punct cât ideea ta încă mai are o logică pe care măcar tu o să o înțelegi. Virgulele, semnul întrebării, al exclamării, punctele de suspensie, toate sunt utile, au rolul lor, la timpul lor, cât timp nu abuzezi de ele. Punctul însă te ajută să treci mai departe. Învață să pui punct înainte să ți se termine cerneala, ideile, foile. Învață să pui punct înainte să fie prea târziu.
Punct.
Și ia-o de la capăt.
.

D.P.

Publicat de

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s